ecologisch leven in verschillende stappen

Ecologisch
met babystapjes

Nog niet zo heel lang geleden deed ik eigenlijk zelf veel te weinig om onze afvalberg te verkleinen. Ik recycleerde wel en ik heb dankzij mijn mama ook altijd al wel een bepaalde voorliefde gehad voor natuurlijke producten. Maar het ecologisch leven is past recent gestart.


Ik ben altijd wel een natuurliefhebber geweest maar besefte niet wat een impact onze levensstijl had op onze mooie natuur! Enkele pakkende artikels en documentaires over vervuiling van onze planeet en klimaatopwarming hebben mij wakker geschud.


Maar hoe begin je daar dan aan, aan dat ecologisch leven? Hoe verklein je je ecologische voetafdruk? Wel, met babystapjes! Elke stap die je in de goede richting zet, is een stap naar een gezondere, groenere wereld!


Deze quote van een grote ecologische madam is de enige motivatie die je nodig hebt om echt aan de slag te gaan:


“We don’t need a handful of people doing zero waste perfectly.
We need millions of people doing it imperfectly!” – Anne Marie Bonneau

Ecologisch leven is zo veel meer dan alleen je afval beperken en minder plastic kopen. Zo heeft o.a. de kledingindustrie een grote impact op het waterverbruik en -vervuiling. Dan spreken we nog niet over het afval dat de restjes meebrengen en de enorme CO2-uitstoot die de productie van kleding veroorzaakt.

Ook de vlees- en visindustrie gaat niet vrijuit. De recente Netflix-documentaire “Seaspiracy” en de wat oudere documentaire “Cowspiracy” tonen hoe vervuilend en milieubelastend deze commerciële industrieën zijn voor onze planeet.


Je hoeft echt je hele leven niet om te gooien om een verschil te kunnen maken. Stel daarentegen doelen voor jezelf die makkelijk haalbaar zijn en ga telkens een stapje verder. Doe wat voor jou comfortabel aanvoelt en weet dat elke stap die je zet naar een ecologisch en duurzaam leven de moeite waard is!

 

10 tips

Deze tips 10 hebben mij geholpen om de eerste stappen te zetten naar een heel nieuw leven en een gezondere wereld:

  1. Bamboe rietjes
    Een heerlijke gin tonic of mojito in de zomer, daar kan ik echt van genieten. Maar elke gin tonic of cocktail brengt helaas vervuilende plastic mee. Daarom gebruiken we sinds vorige zomer bamboe rietjes: ze zijn gemaakt uit duurzaam materiaal, afwasbaar en ogen chiquer dan plastic.
  2. Wasbare wattenschijfjes
    Ik gebruik dagelijks twee wattenschijfjes om mijn huid te reinigen. Als je dan beseft dat er in een jaar 365 dagen zijn… Dat zijn heel wat watjes. Sinds vorig jaar gebruik ik de wasbare bamboe wattenschijfjes van Croll & Denecke. Zacht voor de huid en milieuvriendelijk! Je vindt ze terug in onze webshop.
  3. Groenten en fruit zonder plastic
    Wanneer je naar de supermarkt gaat, probeer er dan op te letten om groenten en fruit te kiezen zonder een extra plastic verpakking rond. Koop herbruikbare zakjes en laat dat plastic voor wat het is.
  4. Koop biologisch
    Groenten en fruit worden vaak bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen en de groei wordt gestimuleerd met kunstmest. Deze stoffen komen terecht in wat we eten maar ook in onze natuur. Ze zijn erg vervuilend en zijn er verantwoordelijk voor dat de kwaliteit van onze voeding veel minder goed is dan bij biologische voeding.
  5. Natuurlijke verzorgingsproducten
    Het maken van natuurlijke verzorgingsproducten is minder belastend dan het maken van verzorgingsproducten in een groot fabriek vol synthetische werkstoffen. Ook de verpakking speelt een rol, een kwalitatief verzorgingsproduct zal altijd de voorkeur geven aan glas of bioplastic. Dit om microplastics in je product, in onze natuur maar ook in en op huid te voorkomen! 
Kijk zeker in onze webshop, hier vind je een mooi aanbod van kwaliteitsvolle natuurlijke, zuivere producten in een ecologische, plasticvrije verpakking.
  6. Ga voor biologisch afbreekbaar
    Wanneer je bus wasmiddel of huishoudproduct op is, probeer dan eens een biologisch afbreekbare versie. Er zijn er ondertussen al zo veel op de markt en de kwaliteit hoeft zeker niet onder te doen voor de grote merken. Je vindt ze tegenwoordig ook al in elke supermarkt.
  7. Shop tweedehands
    Zoals ik hier eerder schreef, is de kledingindustrie enorm vervuilend. Maar de meeste vrouwen shoppen graag, inclusief mezelf. Vroeger droeg ik veel tweedehandskleding dat doorgegeven werd door mijn twee jaar oudere nicht. Sinds kort vind je mij terug in de tweedehands kledingwinkel of mooier en passender verwoord: de “preloved” kledingwinkel! Ik vind dit zo leuk en het geeft zo’n goed gevoel. De kleding ziet er echt uit als nieuw en ik heb weer iets gered van de afvalberg. Er komen ook steeds meer en meer “preloved” winkels. Wist je dat je zelfs een tweedehands geboortelijst kan leggen?
  8. Hou een veggie of vegan dag
    Probeer eens één hele dag per week vegetarisch of zelfs vegan te eten. Het is niet alleen beter voor ons milieu maar ook voor je gezondheid. En wie weet word je wel overtuigd om er gewoon helemaal voor te gaan.
  9. Beperk je verbruik
    Ga bewust om met je water- en elektriciteitsverbruik. Het is een weldaad voor je portemonnee én voor het milieu. 
Extra tip: Vang het koude water van je douche op en gebruik het voor je planten of in de waterkoker.
  10. Maak zelf je plantenvoeding
    Plantenvoeding zit vaak in plastic en bevat soms ook chemische producten. Je kan heel makkelijk zelf voedzame plantenvoeding maken, zowel voor al je planten binnen als buiten, én voor je moestuin. 
Het is een “receptje” dat ik zelf ook heel graag maak en gebruik. Doe de schil van een banaan of twee in een glazen pot met deksel, vul met water en sluit de pot. Zet de afgesloten pot in de zon voor ongeveer 48u, haal de bananenschillen eruit en je hebt de makkelijkste en zuiverste plantenvoeding.

Registreer je voor onze nieuwsbrief

Registreer je voor onze nieuwsbrief

Benieuwd naar onze nieuwe producten? Geïnteresseerd in onze tips? Lees er alles over in onze nieuwsbrief en schrijf je snel in.

By Kirby Roosens P&H
Laathoflaan 4, 2180 Ekeren
hi@naturoh.be

Benieuwd naar onze nieuwe producten? Geïnteresseerd in onze tips? Lees er alles over in onze nieuwsbrief en schrijf je snel in.

By Kirby Roosens P&H
Laathoflaan 4, 2180 Ekeren
hi@naturoh.be

Benieuwd naar onze nieuwe producten? Geïnteresseerd in onze tips? Lees er alles over in onze nieuwsbrief en schrijf je snel in.

By Kirby Roosens P&H
Laathoflaan 4, 2180 Ekeren
hi@naturoh.be

© 2021 naturOh! | All Rights Reserved | Webdesign by IN.DRUK . Kickstarter for brands

© 2021 naturOh! | All Rights Reserved
Webdesign by IN.DRUK

We gebruiken cookies om je surfgedrag te analyseren
en zo onze website voortdurend te verbeteren.