Hooikoorts op je huid & lichaam - natuurlijke tips

Na de donkere winter komt onze mooie natuur weer tot leven. De vogels fluiten al van ’s morgens vroeg, bloemen beginnen weer te bloeien, we kunnen opnieuw genieten van de zonnestralen die onze huid verwarmen en doen stralen.

Maar deze mooie periode heeft helaas ook één groot nadeel voor vele mensen: hooikoorts!

Wat doet hooikoorts met je lichaam en je huid?

Hooikoorts is een allergie of allergische reactie, veroorzaakt door stuifmeel of pollen van bomen, grassen of planten. Een allergie is een veranderde reactie van je immuunsysteem op de allergenen. Hierbij wordt er een teveel aan histamine vrijgelaten door je lichaam en dat veroorzaakt de typische allergische reacties. De meeste allergische reacties, klachten treden op vanaf maart en kunnen aanhouden tot oktober.

Hooikoorts kenmerkt zich door typische klachten zoals niezen, hoofdpijn, een kriebelhoest, lopende of verstopte neus. Maar ook jeukende, tranende en/of rode ogen komt vaak voor. In ergere gevallen kan je zelfs last hebben van de ademhaling of koorts maken en je algemeen ziek voelen.

Een minder gekend gevolg van hooikoorts, is de reactie op onze huid. Het stuifmeel of pollenallergenen dringen in je huid. Ons lichaam reageert hierop door histamine vrij te stellen. Histamine veroorzaakt thv de huid onder andere irritatie, jeuk, zwelling, roodheid, een branderig gevoel.
Als reactie ga je vaak meer wrijven of zelfs krabben waardoor de huid nog meer beschadigd wordt.

Door de beschadiging van de huid kunnen pollenallergenen nog makkelijker en dieper de huid indringen en dus nog meer huidirritatie veroorzaken. Een droge, geïrriteerde huid of zelfs eczeem kan optreden ten gevolge van hooikoorts. De tranende of jeukende ogen kunnen dan weer wallen onder de ogen veroorzaken.

De medicatie voor allergieën, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine en blokkeren dus ook de allergische reacties. Maar deze medicatie is vrij belastend voor ons lichaam, kunnen hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken, geven een vermoeid en slaperig gevoel.
Niet zo fijn om zo je hele zomer door te brengen.

Gelukkig zijn er enkele natuurlijke tips & tricks om je allergische reactie te verminderen of zelfs te doen verdwijnen en je hooikoorts dus onder controle te krijgen.

8 natuurlijke tips & tricks tegen hooikoorts :
 1. Neem een douche voor het slapen

Pollen kunnen in je haar en op je huid “plakken”. Daarom is het belangrijk om voor het slapen gaan even te douchen. Zo worden die pollen verwijderd, heb je ’s nachts een hoop klachten minder en dat bevordert dan weer je nachtrust.

 1. Verschoon regelmatig je bed, vooral je kussensloop

In het hooikoortsseizoen is het aangewezen om je bed meer te verschonen. Doordat je sneller wast, kunnen de pollen zich minder opstapelen. Dit vermindert je klachten en bevordert de nachtrust. De slaapkamer een keertje meer poetsen bevordert dit effect.

 1. Draag zoveel mogelijk een zonnebril

Wanneer je tijdens de dag een zonnebril draagt, krijgen de pollen een heel pak minder kans om de ogen te irriteren. Af en toe je zonnebril proper maken helpt hier ook bij.

 1. Eet dagelijks een theelepel lokale, rauwe honing

Rauwe honing, vooral die van lokale imkers, bevat de pollen waar je net zo allergisch op reageert. Zoals hierboven al uitgelegd, is een allergische reactie een veranderde reactie van ons immuunsysteem op die bepaalde stof of allergeen. Door dagelijks rauwe, lokale honing in te nemen ga je dus je immuunsysteem versterken waardoor je allergische reactie veel minder fel is of zelfs verdwijnt. Dit is hetzelfde principe als dat wat we kennen van een vaccin.
Idealiter gezien start je hier best mee voor het hooikoortsseizoen begint.

Een extra tip: doe je graag honing in je thee? Wacht dan tot de thee op drink temperatuur is, zo blijft het rauwe honing en haal je het meeste uit de honing.

 1. Drink één a twee kopjes brandnetelthee per dag

Brandnetelthee heeft een positief effect op ons verdedigingsmechanisme en vermindert zo de productie van chemische stoffen, histamine die vrijkomt bij een allergische reactie. Heb je een dag wat meer last van hooikoorts, drink dan zeker een kopje extra en maak je thee goed straf.

 1. Spoel je neus ’s savonds

Één van de meest belangrijkste tips is deze toch wel. De pollen stapelen zich op in je neusholte en blijven dus, ook al lig jij een net opgemaakt bedje, verder irriteren en stimuleren de allergische reactie. Door te spoelen worden al een groot deel verwijdert en kan je ook direct weer vrij ademen. Ik gebruik de Rhino Horn met keukenzout. Dit spoelt veel grondiger dan bijvoorbeeld een bus Stérimar en is ook veel ecologischer want het gaat veel langer mee.

 1. Hou ramen en deuren dicht

In de namiddag en avond hangen de meeste pollen in de lucht, als je hier sterk op reageert is het dus belangrijk de ramen en deuren dicht te houden. Verluchten doe je best ’s morgens of bij regenweer.
Een extra tip: koop vliegenramen of horren met extra fijne gaatjes, die houden veel pollen tegen en zo kan je in de zomer toch bijvoorbeeld je schuifraam openzetten.

 1. Droog je was binnen

Door natte was buiten te hangen, kunnen pollen of stuifmeel waaien op de was. Wanneer jij die nadien draagt, zal je allergische reactie toenemen. Wil je toch graag af en toe je was buiten drogen, doe dit dan na een regenbui.

5 tips bij huidklachten, huiduitslag door hooikoorts:
 1. Gebruik een natuurlijke zonnecrème op basis van zinkoxide als dagcrème

Zinkoxide is een natuurlijke minerale filter die een laagje legt op de huid en zo de zonnestralen weerkaatst. Deze natuurlijke filter minimaliseert de allergische reactie op de huid en zorgt ervoor dat de pollen minder goed onze huid kunnen indringen.

naturOh’s keuze: Sunscreen Face SPF 30 van Naïf  |  Sunscreen baby & kids SPF 50 van Naïf

 1. Reinig ’s avonds je huid grondig

Reinig je huid ’s avonds met reinigingsolie of gel. Zo verwijder je alle pollen die “plakken” op je gezicht en kan de huid weer ademen. De verzorgingsproducten die je nadien gebruikt kunnen dan ook veel beter en dieper inwerken.

naturOh’s keuze: de zachte reinigingsgel Gisèle van Bobone   |  Milde wasgel van Naïf 

 1. Kamillehydrolaat voor je huid en ogen

Gebruik na de reiniging een kamillehydrolaat. Dit voorkomt irritatie maar verzacht ook de reeds geïrriteerde huid.
Wanneer je last hebt van jeukende, tranende of rode ogen leg dan een bamboewatje met kamillehydrolaat op je ogen en laat eventjes inwerken. Dit trucje verhelpt ook de wallen onder ogen.

naturOh’s keuze: Roomse kamillehydrolaat van Netelvuur en Bamboo wattenschijfjes van Bambaw

 1. Gebruik ’s avonds een herstellende crème

’s Avonds na de reiniging en hydrolaat kies je best voor een herstellende nachtcrème of crème voor de gevoelige en geïrriteerde huid. Deze crème mag iets rijker zijn aangezien hooikoorts de huid sterk uitdroogt.

naturOh’s keuze: Gezichtscrème Simone van Bobone  |  Chéry Argan crème van Chéry Faso

 1. Verkoel de geïrriteerde huid

Is je huid toch geïrriteerd of heb je last van eczeem, verkoel ze dan met een koud washandje en kamillehydrolaat. Verzorg ze verder met de tips die je hierboven vindt.

naturOh’s keuze: Roomse kamillehydrolaat van Netelvuur

Voilà, mijn meest waardevolle tips die mij weer laten genieten van de lente en de zomer zonder hooikoorts!

Heb je vragen of wens je meer advies ivm de huidverzorging? Stuur dan snel een mailtje naar hi@naturoh.be en ik help je graag verder!

Groene en natuurlijke groetjes,
Kirby van naturOh!

Registreer je voor onze nieuwsbrief

Registreer je voor onze nieuwsbrief

Benieuwd naar onze nieuwe producten? Geïnteresseerd in onze tips? Lees er alles over in onze nieuwsbrief en schrijf je snel in.

By Kirby Roosens P&H
Laathoflaan 4, 2180 Ekeren
hi@naturoh.be

Benieuwd naar onze nieuwe producten? Geïnteresseerd in onze tips? Lees er alles over in onze nieuwsbrief en schrijf je snel in.

By Kirby Roosens P&H
Laathoflaan 4, 2180 Ekeren
hi@naturoh.be

Benieuwd naar onze nieuwe producten? Geïnteresseerd in onze tips? Lees er alles over in onze nieuwsbrief en schrijf je snel in.

By Kirby Roosens P&H
Laathoflaan 4, 2180 Ekeren
hi@naturoh.be

© 2021 naturOh! | All Rights Reserved | Webdesign by IN.DRUK . Kickstarter for brands

© 2021 naturOh! | All Rights Reserved
Webdesign by IN.DRUK

We gebruiken cookies om je surfgedrag te analyseren
en zo onze website voortdurend te verbeteren.